INFORMATII SUPLIMENTARE

SUPLIMENTE
NUTRIPLUS
Farmasi by Antonela Roman
Farmasi by Antonela Roman
Farmasi by Antonela Roman

omega 3

totul despre acizii grași și beneficiile lor pentru sănătate

Despre Omega 3

- Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi sănătoase, de care organismul are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie, dar pe care nu și le poate procura pe cont propriu. Astfel, aportul necesar trebuie asigurat prin alimentație sau prin suplimente dietetice.

Ce este Omega 3

- Acizii grași esențiali sunt acizi polinesaturați de care organismul are nevoie pentru ca metabolismul să funcționeze așa cum trebuie. Acizii grași Omega 3 fac parte din clasa acizilor polinesaturați cu legătură dublă.

- Omega 3 se regăsește în alimente precum:

> Pește (somonul, halibutul, sardinele, heringul)
> Fructe de mare
> Uleiuri (de pește, de semințe de in)
> Semințe (de chia, de floarea soarelui, de dovleac)
> Nuci
> Migdalele
> Alge
> Spanac
> Kale
> Avocado

Necesarul de Omega 3 recomandat

- În general, este recomandat consumul a 250-500 de mg de Omega 3 pe zi, însă există situații în care e recomandat un aport mai mare.

Tipuri de Omega 3

Există mai multe tipuri de Omega 3, mai exact 11, însă cele mai importante sunt EPA, DHA și ALA.

> EPA – Acidul eicosapentaenoic se regăsește, în general, în alimente de proveniență animală precum peștele gras. Principalul rol al acestui acid gras este de a forma moleculele ce poartă denumirea de eicosanoide, care au o serie de funcții de natură fiziologică. Eicosanoidele care provin din Omega 3 reduc inflamația, în timp ce acelea produse de Omega 6 cresc inflamația. De aceea, o dietă bogată în EPA poate reduce inflamația în organism. Alte beneficii ale acestui acid sunt: reducerea depresiei și a simptomelor specifice menopauzei. Surse bogate de EPA: hering, somon, creveți, produsele lactate ce provin de la animale hrănite cu nutreț.

> DHA – Acidul docosahexaenoic este o componentă importantă a pielii și a retinei ochilor. Acesta este vital și pentru dezvoltarea creierului în copilărie, precum și pentru funcționarea creierului la maturitate. DHA are efecte benefice și pentru artrită, hipertensiune, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. Surse bogate de DHA: fructele de mare, algele, produse de origine animală care provin de la animale hrănite cu nutreț.

> ALA – Acidul alfa-linolenic este cel mai des întâlnit acid Omega 3 din alimentație. Acesta se regăsește în mare parte în alimente de proveniență vegetală și este transformat de organism în EPA sau DHA înainte de a fi folosit. ALA se regăsește în: varza Kale, spanac, boabe de soia, nuci, semințe de chia, semințe de in.

Alimente care conțin Omega 3

- Omega 3 se regăsesc în majoritatea alimentelor sănătoase, pe care e indicat să le introduci în dieta ta. Există atât alimente de origine vegetală, cât și alimente de origine animală care conțin Omega 3.

- Plante și semințe
Omega 3 se regăsesc în plante și semințe precum: varza de Bruxelles, semințe de chia, cânepă, nuci, semințe de in, spanac, salată, conopidă, varză, semințe de susan, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, varza Kale, boabe de soia.

- Pește și fructe de mare
Peștele care trăiește în apă rece are un strat de grăsime în plus față de peștele care trăiește în apă mai caldă. Așadar, conține și mai mulți acizi grași Omega 3. Iată câteva tipuri de pește gras extrem de bogat în Omega 3: somonul, macroul, tonul și sardinele. De asemenea, și fructele de mare se pot lăuda cu un conținut ridicat de Omega 3.

De pildă, o porție de creveți vine la pachet cu 0,15 – 0,29 grame de acizi grași Omega 3. Scoicile și homarul sunt, de asemenea, surse excelente de Omega 3. Întrucât atât peștele gras, cât și fructele de mare pot conține cantități mari de mercur, pe lângă cele de Omega 3, este recomandat ca acestea să fie consumate prin rotație cu alte alimente bogate în Omega 3. Consumând numai pește și fructe de mare pentru a ne asigura aportul de acizi grași esențiali, riscăm să introducem în organism prea mult mercur.

Beneficiile Omega 3 pentru organism

Consumul de Omega 3, fie că provine din alimentație, fie că e ingerat sub formă de suplimente alimentare, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

- Întărirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar, adică sistemul limfatic, este un sistem complex de organe (nodulii limfatici) și celule (limfocitele) care funcționează împreună pentru a distruge orice agenți externi (virusuri, bacterii). Limfocitele sunt împărțite în 2 categorii: celulele T și celulele B. Suplimentarea aportului de Omega 3 stimulează funcționarea celulelor T, mărind astfel abilitatea organismului de a se lupta cu boala.

- Prevenirea afectiunilor aparatului cardiovascular
Potrivit studiilor făcute în domeniu, există dovezi clare care confirmă faptul că Omega 3 reduce riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic, ridicând nivelul de colesterol bun. Colesterolul HDL (bun) reduce nivelul de grăsimi din sânge. Mai mult decât atât, Omega 3 reduce și nivelul de trigliceride din sânge. Un studiu făcut în anul 2010 de către cercetătorii de peste Ocean a arătat că trei porții de somon consumate săptămânal au capacitatea de a reduce tensiunea arterială chiar și în cazul persoanelor supraponderale.

- Întarirea sistemului nervos
Acizii esențiali Omega 3 au, de asemenea, capacitatea de a fortifica sistemul nervos, prevenind astfel o serie de afecțiuni mintale. Depresia, anxietatea, ba chiar și boala bipolară ori schizofrenia pot fi prevenite prin consumul de Omega 3. Mai mult decât atât, și riscul de Alzheimer este mai mic la persoanele care asigură organismului aportul necesar de Omega 3.

- Reducerea colesterolului
Studiile arată că Omega 3 crește nivelul de colesterol bun, adică HDL, însă totodată reduce nivelul de trigliceride.

- Reglarea tensiunii arteriale
Omega 3 are, de asemenea, capacitatea de a regla tensiunea arterială, mai ales în caz de hipertensiune. Tensiunea arterială mărită reprezintă un risc crescut de infarct sau de accident vascular cerebral.

- Omega 3 și diabetul
Omega 3 reduce simptomele sindromului metabolic, printre care și rezistența la insulină, care reprezintă un factor de risc major pentru diabet. Mai mult decât atât, Omega 3 reduce și nivelul de markeri ai diabetului din sânge.

- Omega 3 și osteoporoza
Consumul de Omega 3 susține sănătatea oaselor. Osteoporoza reprezintă o problemă în rândul vârstnicilor, afectând milioane de oameni și cauzând fracturi sau alte complicații. Acizii grași esențiali, printre care și Omega 3, pot crește cantitatea de calciu pe care o absorb oasele și pot contribui chiar la sintetizarea colagenului. Densitatea osoasă este mai mare la persoanele care consumă Omega 3 în mod regulat.

- Omega 3 și artroza
Și articulațiile au de câștigat de pe urma acestor acizi grași esențiali. Mai multe studii au dovedit că Omega 3 reduc inflamația de la nivel articular, reducând totodată și durerile. Așadar, simptomele artrozei ar putea fi ținute sub control cu ajutorul acizilor grași polinesaturați.

- Rolul Omega 3 în prevenirea depresiilor
O serie de studii a dovedit faptul ca acizii grasi Omega 3 sunt eficienti atat in prevenirea, cat si in tratarea depresiilor. Depresia este una dintre cele mai comune intalnite tulburari psihice, la nivel mondial. Simptomele acesteia includ tristete, apatie si pierderea interesului fara de tot ce se petrece in jur. Statistic vorbind, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care consuma Omega 3 in mod regulat, prezinta risc scazut de depresie. Un studiu a dovedit chair ca EPA este la fel de eficient in ameliorarea simptomelor depresiei ca si antidepresivele conventionale.

- Omega 3 și aparatul digestiv
Omega 3 prezintă efecte benefice și asupra sănătății gastrointestinale. Consumul acestor acizi grași diversifică flora intestinală, populând-o cu bacterii sănătoase. Aparatul digestiv are de câștigat de pe urma consumului de Omega 3.

- Omega 3 și afecțiunile cutanate
Omega 3 sunt bogați în conținutul de substanțe benefice pentru piele, care pot preveni o serie de afecțiuni cutanate precum psoriazis, alergiile cutanate sau chiar acnee. Totodată, Omega 3 are abilitatea de a proteja pielea de radiațiile UV dăunătoare, fiind recomandat în caz de fotosensibilitate. Acești acizi grași ajută la revitalizarea și întinerirea pielii, reducând sinteza de melanină și menținând tonusul pielii.

- Rolul Omega 3 in prevenirea lupusului
Lupusul este o afecțiune de natură autoimună, care afectează întreg organismul, începând de la piele și până la organele interne și articulații. DHA și EPA, două tipuri de Omega 3, pot preveni lupusul, îmbunătățind totodată starea generală de sănătate. Cercetătorii americani au descoperit că DHA are capacitatea de a bloca declanșarea lupusului eritematos sistemic.

- Omega 3 și durerile menstruale
În medie, 50 – 70% dintre femei experimentează dureri menstruale. Dintre acestea, 10% au de-a face cu dureri menstruale atât de intense încât pot fi comparate cu contracțiile din timpul travaliului. Medicii recomandă tot mai des suplimente pe bază de Omega 3 pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Durerile provocate de menstruație pot fi cauzate de prostaglandine. În general, prostaglandinele sunt sănătoase, însă unele, cunoscute sub denumirea de “prostaglandine rele”, cresc sensibilitatea la durere și pot cauza spasme musculare. Consumul mare de grăsimi nesănătoase poate determina apariția de prostaglandine rele, în timp ce consumul de Omega 3 favorizează producția de prostaglandine “bune”, care au efecte antiinflamatoare.

Un studiu a comparat ibuprofenul cu suplimentele pe bază de ulei de pește, folosite în tratarea sindromului premenstrual la adolescente și a descoperit faptul că uleiul de pește este mai eficient.

Rolul Omega 3 în prevenirea și ameliorarea problemelor respiratorii

- Acizii grași Omega 3 pot preveni și ameliora și afecțiunile aparatului respirator. De pildă, un studiu făcut în Japonia în anul 2005 a demonstrat că o alimentație bogată în Omega 3 ajută la tratarea BPOC. De asemenea, sunt de părere că Omega 3 ajută organismul să lupte cu infecțiile pulmonare, accelerând procesul de vindecare a unor afecțiuni precum bronșita sau pneumonia.

Omega 3 și cancerul

În urma unor studii făcute recent, oamenii de știință au observat că o dietă bogată în Omega 3 poate reduce riscul de cancer. De pildă, cercetătorii scoțieni au descoperit că un consum ridicat de DHA și EPA (tipuri de Omega 3), reduce riscul de cancer colorectal. Mai mult decât atât, și riscul de cancer la sân poate fi redus prin consumul de Omega 3 în cantități adecvate. Acest lucru este valabil și la bărbați, în ceea ce privește cancerul la prostată.

Omega 3 are beneficii în cazul pacienților cu poliartrită

- oamenii de știință au confirmat beneficiile pe care Omega 3 le are în tratarea poliartritei. Dr. Sara Tedeschi, reumatolog în cadrul Universității Harvard, susține că acizii grași Omega 3 au capacitatea de a reduce producția de citokine - proteinele care favorizează inflamația. Așadar, consumul de Omega 3 are abilitatea de a reduce procesul inflamator de la nivelul articulațiilor, ameliorând astfel durerile.

Deficitul de Omega 3

- Întrucât organismul nu are capacitatea de a produce singur necesarul de Omega 3, ne putem confrunta cu problema deficitului acestor acizi grași, mai ales dacă nu adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ne asigure necesarul de acizi grași esențiali.

Consecințele deficitului de Omega 3 sunt:

> Boala coronariană și accident vascular cerebral;
> Deficit de acid gras esențial în copilărie ( pentru dezvoltarea retinei și creierului);
> Dezechilibrarea funcției cerebrale în general, inclusiv probleme de memorie și boala Parkinson;
> ADHD;
> Boli autoimune, de exemplu lupus și nefropatie;
> Osteoporoza;
> Boala Crohn;
> Cancer de sân, de colon, de prostată;
> Artrita reumatoidă.

Mai multe alimente au o concentrație mare de Omega 3, însă peștele gras excelează la capitolul conținutului de acizi grași esențiali. Pe lângă includerea în alimentație a peștelui, o sursă excelentă de Omega 3 sunt suplimentele cu ulei de pește, sub formă de capsule. Acestea pot fi administrate de câteva ori pe săptămână, reușind să completeze cu succes nivelul nutrițional provenit din alimentație. Un exemplu este, cu o concentrație de 1200 mg de Omega 3.

Suplimentele sunt incluse în alimentație chiar și de popoarele care mănâncă în mod curent pește gras și folosesc pentru prepararea mâncării uleiuri vegetale. Suedezii, norvegienii, finlandezii și japonezii sunt doar câteva exemple de astfel de popoare, care își completează astfel aportul de acizi grași esențiali, pentru a preveni dezechilibrele.

Sursa / Bibliografie:
Fish Consumption: A Review of Its Effects on Metabolic and Hormonal Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/
Beneficial effects of long-chain n-3 fatty acids included in an energy-restricted diet on insulin resistance in overweight and obese European young adults - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18491071/
Impact of dietary fat on gut microbiota and low-grade systemic inflammation: mechanisms and clinical implications on obesity - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675945/
Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29350557/

Farmasi by Antonela Roman

CALCIU & MAGNEZIU & COLAGEN

* CALCIU

> Element chimic prezent in natura si in corpul uman, unde este indispensabil pentru asigurarea soliditatii osoase si functionarii celulelor musculare si nervoase.
> Calciul (Ca) este depozitat in oase (acestea contin in jur de 1 kilogram de calciu, adica 99% din calciul organismului), carora le asigura soliditatea, sub forma de fosfat de calciu si citrat de calciu.
> El intervine in functionarea muschilor, in particular a miocardului, si in comandarea muschilor de catre nervi.
> Calciul joaca, de asemenea, un rol in permeabilitatea membranelor celulare fata de ioni, in receptionarea mesajelor hormonale de catre celule si in activarea enzimelor.
> In sfarsit, el intervine in mai multe etape ale coagularii sangelui.


- SURSE SI NECESAR

> Calciul este continut in principal de produsele lactate.
> Ele aduc intre 60 si 80% din calciul total consumat.
> Laptele furnizeaza 120 miligrame pe 100g, branzeturile proaspete intre 70 si 170 miligrame pe suta de grame, iar cele uscate intre 150 si 1200mg/100g.
> Aportul zilnic de calciu recomandat este de: 600-1200 miligrame pana la adolescenta, apoi de 900 miligrame la adult (cel putin 1200 miligrame pentru femeia aflata la menopauza, 1200-1500 miligrame in timpul sarcinii si alaptarii).
> Se recomanda sa se consume cel putin un produs lactat la fiecare masa.

- UTILIZARI TERAPEUTICE

> Calciul utilizat in scopuri terapeutice se ia pe cale orala si pe cale injectabila:

- pe cale orala, calciul este indicat daca alimentatia este carentata in calciu, in demineralizarile osoase (rahitism, osteoporoza), in completarea altor tratamente si uneori in spasmofilie (totusi fara a exista dovada stiintifica a eficacitatii sale)

- pe cale injectabila, este indicat in hipocalcemie si tetanie hipocalcemica.


- CONTRAINDICATII SI REACTII ADVERSE

> Calciul este contraindicat daca exista deja o supraincarcare cu acest mineral (hipercalcemie, calcul urinar) si la pacientii tratati cu digitalice (medicamente utilizate in cardiologie).
> Efectele nedorite ale calciului sunt in mod exceptional tulburarile digestive.
> Supradozarea provoaca o hipercalcemie care necesita uneori un tratament de urgenta.

* MAGNEZIU

> Magneziul este unul dintre cele 7 macrominerale esentiale, adica este un mineral pe care trebuie sa-l consumam in cantitati relativ mari, in fiecare zi (1).
> Magneziul este un mineral important in peste 300 de reactii enzimatice care au loc in organism.


* BENEFICII

> Magneziul este unul dintre cele sapte macrominerale esentiale pentru buna functionare a organismului.
> Pentru a fi sanatosi, avem nevoie de aceste macrominerale in cantitati relativ mari (aproximativ 100 mg/zi).
> Micromineralele, precum fierul si zincul, sunt de asemenea importante, dar avem nevoie de ele in cantitati mai mici.

> Magneziul joaca un rol important in peste 300 de reactii enzimatice din organismul uman.
> Printre numeroasele sale functii se numara ajutarea la functionarea muschilor si a nervilor, reglarea tensiunii arteriale si sustinerea sistemului imunitar.
> Are multe functii si obtinerea suficienta a acestor minerale poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice cum ar fi Alzheimer, diabet zaharat de tip 2 sau boli cardiovasculare.
> Prin continutul optim de magneziu si vitamina B6, contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii.
> De asemenea, sprijina buna functionare a sistemului imunitar si participa la reglarea activitatii hormonale si a metabolismului energetic normal.

* Magneziul, sprijinul oaselor puternice si ferite de osteoporoza:

> Stiati ca organismului adult contine aproximativ 25 g de magneziu? Dar ca jumatate din aceasta cantitate se afla in oase?

> Mai multe de studii au aratat ca exista o legatura intre aportul de magneziu si densitatea minerala osoasa, valabila atat la barbati, cat si la femei.
> Mai exact, acesta (aportul de magneziu) reduce rata de demineralizare si riscul de fractura.
> Prin urmare, deficitul de magneziu poate duce la oase fragile sau afectiuni precum osteoporoza.

> In osteoporoza - boala „oasele poroase” - oasele devin fragile si foarte susceptibile la fracturi.
> Aceste fracturi apar de obicei la sold, coloana vertebrala si incheietura mainii.
> International Osteoporosis Foundation estimeaza ca 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani vor suferi o fractura osteoporotica.

> Contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii.
> De asemenea, sprijina buna functionare a sistemului imunitar; reglarea activitatii hormonale; sustine functionarea corecta a sistemului muscular si osos si sanatatea dintilor.
> Are un gust placut de mandarina.

* Magneziul ajuta in caz de depresie si anxietate:

> S-a demonstrat ca magneziul are un efect de imbunatatire a starii de spirit, cu beneficii obtinute atat cu, cat si fara, utilizarea medicamentelor antidepresive.

> De retinut ca, stresul crescut accentueaza pierderea de magneziu.
> Acest lucru este cauzat partial de activitatea in axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (HPA), un set de trei glande care controleaza reactia unei persoane la stres.

* Magneziul scade tensiunea arteriala:

> Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata de stres, sedentarism, excesul de greutate sau de consumul prea mare de sare. Dar toti acesti factori ar putea, doar, sa exacerbeze o problema care exista deja, cauzata partial de o deficienta de minerale.

* Magneziul joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale:

> Magneziul relaxeaza celulele venelor si arterelor, astfel incat acestea sa nu restranga fluxul de sange.
> De asemenea, magneziul regleaza alte minerale vitale pentru tensiunea arteriala; mentine echilibrul delicat dintre sodiu si potasiu; ajuta organismul sa absoarba calciul (si sa nu se depuna in artere).
> In concluzie, magneziul are un impact direct si indirect asupra riscurilor de hipertensiune arteriala.

* Magneziul amelioreaza durerile de cap si migrenele:

> Terapia cu magneziu poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de cap.
> Explicatia, deficitul de magneziu poate afecta neurotransmitatorii si poate restrictiona constrictia vaselor de sange, factori legati de migrena.

* Magneziul poate imbunatati si somnul:
> Aproape 50% dintre adultii in varsta au insomnie, cu dificultate de a adormi, cu trezire devreme sau fara a se simti odihniti.

> Magneziul va pregateste organismul pentru somn prin relaxarea muschilor.
> De asemenea, va ajuta sa va „inchideti mintea” si sa va calmati prin reglarea a doi dintre mesagerii creierului, numiti neurotransmitatori, care tind sa va tina treaz.
> In plus, magneziul poate preveni sindromul picioarelor nelinistite, care contribuie la pierderea somnului la unele persoane.
> Se crede ca magneziul face acest lucru prin relaxarea muschilor, prin scaderea inflamatiei si stimuland productia de melatonina.
> De altfel, magneziu si melatonina sunt parteneri buni in suplimentele destinate imbunatatirii calitatii somnului.

* Poate atenua sindromul premenstrual (PMS):

> Unele femei cu sindrom premenstrual pot avea un nivel scazut de magneziu.

> Un studiu din 2010 a constatat ca administrarea unui supliment o combinatie de magneziu si vitamina B6 a ajutat participantele sa-si usureze simptomele PMS, printre care depresie, anxietate, insomnia si retentie de apa.

* Imbunatateste digestia si simptomele constipatiei:

> Stiati ca este imposibil sa digerati alimente fara magneziu?

> Fara magneziu, organismul nu poate efectua „mecanica” digestiei, produce acid gastric si enzime de digerare pentru carbohidrati, proteine si grasimi si nici nu poate repara si proteja organele digestive (esofag, stomac, intestine, pancreas, colon).

> In procesul digestiei, magneziul „intra in joc” inca din cavitatea bucala, ajutand la producerea de enzime in saliva care descompun alimentele in parti mai mici. Hormonii care ii spun stomacului sa produca acid gastric au nevoie de magneziu pentru a face asta.
> La nivelul intestinului, unde mai multe enzime produse de pancreas descompun hrana pentru a fi absorbita ca nutrienti.
> Pancreasul are nevoie de magneziu pentru a produce aceste enzime vitale.
> De asemenea, magneziul mentine pancreasul sanatos, ajutand la prevenirea pancreatitei si a cancerului pancreatic.

* COLAGEN Hidrolizat Tip 2

> Colagenul de tip 2 este componenta majora a cartilajelor articulare si, deoarece provine din colagen de pui, care este bogat in sulfat de condroitina si sulfat de glucozamina, este de obicei unul dintre cele mai eficiente suplimente. Acest colagen pentru articulatii sustine mobilitatea acestora
> Acţiunile colagenului lichid hidrolizat au fost studiate şi cercetate în medicina modernă, concluzionându-se faptul că are multiple beneficii pentru sănătate şi este asimilat foarte uşor de către organism, la întreaga sa capacitate.
> Colagenul este principala proteină prezentă în ţesuturile corpului uman, alcătuind baza pe care se construiesc mai apoi articulaţiile, muşchii şi pielea.

> De la sine, organismul produce colagen, însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, acest aport scade şi este important să ne ajutăm corpul prin suplimente naturale şi o alimentaţie sănătoasă.
> Toate ţesuturile care sunt alcătuite din colagen (oase, muşchi, piele şi cartilaje) au nevoie de provizii pentru că astfel pot fi afectate de diverse afecţiuni, boli dar şi de îmbătrânire.
> Atunci când se reduce cantitatea colagenului din organism, ţesuturile se deteriorează, pielea îşi pierde din fermitate şi apar dureri la nivelul articulaţiilor.

> Colagenul lichid hidrolizat tip 2 se regăseşte în special în cartilaje şi conţine în mod natural şi acid hialuronic, binecunoscut pentru proprietăţile sale pe care le ale asupra frumuseţii pielii şi asupra încheieturilor, fiind un aliat eficient în tratarea inflamaţiilor de la nivelul încheieturilor.
> Colagenul lichid hidrolizat tip 2 este “cărămida” de bază care se găseşte în componenţa articulaţiilor, având un rol important în sănătatea întregului sistem osos.
> Aminoacizii prezenţi repară problemele care apar în ţesut şi tratează durerile

error: Acest continut este protejat!