INFORMATII SUPLIMENTARE

COLAGEN
NUTRIPLUS

INFORMATII SUPLIMENTARE GENERALE DESPRE COLAGEN

Proprietăți și beneficii pentru organism

Colagenul este o proteină din țesutul conjunctiv al oamenilor și animalelor, care se găsește mai ales în tendoane, ligamente și piele. Există mai multe tipuri de colagen responsabile cu rezistența și elasticitatea pielii.

Farmasi by Antonela Roman
CE ESTE COLAGENUL?

> Colagenul este o proteină fibroasă, care nu este solubilă.

> Dintre toate proteinele, colagenul este cea care se regăsește în cea mai mare concentrație în organism.

> Acesta se regăsește în păr, piele, unghii, oase, ligamente și tendoane și, mulțumită lui, organismul are abilitatea de a se mișca

> Totodată, acesta menține părul, pielea și unghiile frumoase și sănătoase.

> Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade. De aceea este important să ajutăm organismul, prin dietă și suplimente alimentare, să înlocuiască colagenul pierdut.

Farmasi by Antonela Roman
TIPURI DE COLAGEN

> Există mai multe tipuri de colagen, fiecare dintre acestea având în compoziție combinații diferite de peptide și aminoacizi.

> Mai exact, sunt 28 tipuri diferite de colagen identificate, însă dintre acestea, tipurile 1, 2 și 3 sunt cele mai frecvente.

Farmasi by Antonela Roman
COLAGENUL DE TIP I

> Colagenul de tip 1 este cel mai elastic dintre toate.
> Acesta se regăsește la nivelul pielii, tendoanelor, organelor, vaselor de sânge, precum și al oaselor.

COLAGENUL DE TIP II

> Colagenul de tip 2 este cel care se regăsește la nivelul cartilajelor.

>Acesta oferă suport articulațiilor prin fortificarea cartilajului.

COLAGENUL DE TIP III

> Colagenul de tip III se regăsește în fibrele reticulare, care fac parte din țesutul conjunctiv

> Acesta este adesea acompaniat de colagenul de tip 1.

COLAGENUL DE TIP IV

> Colagenul de tip 4 se regăsește în compoziția laminei bazale, care la rândul ei face parte din membrana bazală.

Farmasi by Antonela Roman
PROPRIETATILE COLAGENULUI

> Colagenul este proteina care se regăsește în cantitatea cea mai mare în organism. Acesta se regăsește în mușchi, oase, piele, vasele de sânge, sistemul digestiv și tendoane. Datorită lui, pielea are elasticitate și fermitate, iar acesta contribuie și la înlocuirea celulelor moarte de la nivel cutanat. Colagenul este alcătuit în mare parte din 3 aminoacizi: glicină, prolină și lizină.

> Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen începe să scadă. De aceea apar ridurile, iar articulațiile încep se slăbească. Femeile se confruntă cu o scădere dramatică a nivelului de colagen din organism după menopauză. Ambele sexe, însă, au de-a face cu un declin al nivelului de colagen după împlinirea vârstei de 60 de ani.

> Colagenul provine atât din surse endogene, cât și din surse exogene. Colagenul din surse endogene este cel natural, sintetizat de organism. Pe de altă parte, cel exogen este cel sintetic, care provine dintr-o sursă exterioară precum suplimentele alimentare. Acesta poate fi folosit și în scopuri medicale, pentru repararea țesuturilor.

Farmasi by Antonela Roman
ROLUL COLAGENULUI IN ORGANISM

> Colagenul este secretat de mai multe celule, însă mai ales de către cele care fac parte din țesuturile conjunctive. Colagenul are mai multe funcții în organism.


> În primul rând, colagenul asigură elasticitatea pielii și a țesuturilor. Această proteină oferă elasticitate pielii, dar și flexibilitate și rezistență. Întrucât producția de colagen scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, pentru prevenirea ridurilor și pentru sporirea elasticității pielii se recomandă suplimentarea aportului de colagen.


> La nivelul dermului, colagenul formează o rețea de fribroblaste (celule ale țesutului conjunctiv), pe care se pot așeza și multiplica alte celule. Colagenul contribuie, așadar, la regenerarea celulară.


> Colagenul stimulează și procesul de cicatrizare și de vindecare a rănilor, prin stimularea multiplicării celulare în zona lezată.

Farmasi by Antonela Roman
Factori care diminuează cantitatea de colagen din organism

O serie de factori contribuie la diminuarea cantității de colagen din organism. Nivelul scăzut de colagen vine cu o serie de probleme, începând de la apariția ridurilor și până la durerile articulare. În afară de procesul natural de îmbătrânire, toți ceilalți factori care contribuie la scăderea nivelului de colagen pot fi controlați.

* Înaintarea în vârstă


Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen scade - după ce depășim vârsta de 20 de ani, producția de colagen scade treptat. De aceea apar ridurile, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea, iar articulațiile încep să ne doară.

* Efectele razelor UV

Expunerea la radiațiile ultraviolete cauzează ruperea fibrelor de colagen și de elastină, ambele responsabile cu menținerea fermității și elasticității pielii. Așadar, atât expunerea la soare, cât și bronzul de solar pot reduce producția de colagen din organism. Putem reduce acest factor de risc prin limitarea expunerii la soare, precum și prin folosirea zilnică a unei loțiuni cu factor de protecție solară.

* Poluarea

Aerul poluat are, de asemenea, un impact negativ asupra nivelului de colagen din piele. Poluarea accelerează astfel procesul de îmbătrânire a tenului.

* Fumatul

Fumatul accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, reducând nivelul de colagen de tip I și împiedicând sinteza colagenului de tip III.

* Radicalii liberi

Acestia cresc stresul oxidativ din organism, iar acesta la rândul lui afectează colagenul. Astfel, apar ridurile fine și alte probleme asociate cu scăderea nivelului de colagen. Radicalii liberi apar în urma expunerii la poluare, fum de țigară, dar și în urma expunerii la soare.

* Consumul de zahăr

Zahărul consumat în exces scade nivelul de colagen. Atunci când consumăm carbohidrați simpli precum zahărul rafinat, organismul îi transformă rapid în glucoză, iar nivelul de insulină crește, apărând astfel stresul oxidativ și inflamația. Excesul de zahăr neconsumat se lipește apoi de proteinele de la nivelul pielii - acest proces poartă denumirea de glicare. Glicarea produce enzime care slăbesc legăturile de colagen și elastină, făcând pielea să fie mai lăsată, mai îmbătrânită și favorizând apariția ridurilor.

* Lipsa exercițiilor fizice

Stilul de viață sedentar contribuie și el la reducerea nivelului de colagen din organism. Efortul fizic susține producția de colagen.

Farmasi by Antonela Roman
Efectele colagenului in organism

Colagenul are mai multe funcții importante în organism, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și frumusețea. De aceea, e bine să evităm deficitul de colagen, iar dacă avem de-a face cu acesta, să îl combatem.

Farmasi by Antonela Roman
Manifestarea carentei de colagen in organism

Lipsa de colagen din organism se manifestă printr-o serie de semne și simptome.

* Deteriorarea aspectului pielii

Primul semn vizibil al deficitului de colagen constă în deteriorarea aspectului pielii. Din cauză că organismul nu are suficient colagen, pielea devine mai lăsată, apar ridurile fine, dar și celulita. Celulita este favorizată de lipsa colagenului din țesuturi, așa că dacă ai această problema, nu ar strica să sporești aportul de colagen prin sport, alimentație și suplimente.

* Reducerea funcțiilor vitale ale organismului

Și funcțiile vitale ale organismului sunt afectate de deficitul de colagen, nu numai aspectul pielii. Din cauza că pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți în mare parte din colagen, organismului îi este greu să mențină tensiunea arterială în limitele sănătoase în caz de deficit.

O serie de simptome pot apărea din cauza lipsei de colagen din organism: leșinul, amețelile, durerea în piept, durerile de cap frecvente.

* Rigiditatea articulațiilor

Colagenul este foarte important pentru buna funcționare a articulațiilor. Pe măsură ce nivelul de colagen scade, fluidele din articulații scad și ele, ceea ce înseamnă că poate să apară artrita.

* Pierderea strălucirii părului

Colagenul umple spațiile din jurul foliculilor firelor de păr. Asta înseamnă că, atunci când nu există suficient colagen, nutrienții nu ajung la folicul, iar astfel apare părul casant, subțire și fragil.

* Deteriorarea treptată a cartilajelor

Nivelul de colagen este foarte important pentru menținerea sănătoasă a cartilajelor. Atunci când apare deficitul de colagen, cartilajele din tot organismul sunt afectate. De aceea apar simptome precum durerile articulare, instabilitatea articulațiilor ori rigiditatea acestora.

* Diminuarea funcției vizuale

Colagenul este o proteină importantă și pentru sănătatea ochilor - mai ales pentru cornee și scleră. De aceea, deficitul de colagen poate afecta vederea, diminuând funcția vizuală.

Farmasi by Antonela Roman
Beneficiile colagenului in organism

Colagenul are o serie de beneficii pentru organism, de aceea e indicat să suplimentăm aportul de colagen pe măsură ce înaintăm în vârstă și producția înregistrează un declin.

* Efectul anti-îmbătrânire

Colagenul are efecte anti-aging datorită faptului că sporește elasticitatea și fermitatea pielii, prevenind ridurile, dar totodată menține articulațiile flexibile și puternice.

* Menținerea sănătății și elasticității pielii

Colagenul însumează peste 70% din cantitatea totală de proteine care se regăsesc la nivelul pielii. Acesta menține pielea tonifiată, fermă și elastică. Așadar, colagenul te ajută să ai un ten tânăr în ciuda trecerii anilor, însă totodată reduce celulita și vergeturile.

* Întărirea rezistenței oaselor și articulațiilor

Și oasele sunt alcătuite, în mare parte, din colagen, care le menține puternice. Odată cu înaintarea în vârstă, oasele își pot pierde din densitate și astfel apare osteoporoză. Studiile au arătat, însă, că suplimentarea aportului de colagen poate fortifica oasele, prevenind asemenea probleme. Întrucât cartilajul care protejează articulațiile este alcătuit, în mare parte, din colagen, această proteină poate menține și articulațiile tinere. Colagenul poate reduce durerile articulare și poate preveni deteriorarea acestora.

* Îmbunătățirea digestiei

Întrucât proteinele de colagen formează țesuturile conjunctive din tot corpul, deci și din sistemul gastrointestinal, colagenul contribuie la o bună digestie prin crearea unui înveliș protector la nivelul acestui tract. Mai mult decât atât, colagenul absoarbe apă din intestine, favorizând astfel tranzitul intestinal.

* Stimularea creșterii părului și unghiilor

Colagenul este important pentru creșterea părului și unghiilor. Un nivel optim de colagen stimulează creșterea acestora, pe când deficitul poate încetini procesul de creștere.

* Creșterea rezistenței părului și unghiilor

Mai mult decât atât, colagenul menține părul și unghiile mai rezistente. De aceea, multe suplimente alimentare, dar și produse cosmetice, folosesc colagenul pentru fortificarea unghiilor și a părului.

* Menținerea senzației de sațietate

Colagenul este o proteină care te poate ajuta să slăbești, fiind proteină pură, fără aditivi sau îndulcitori. Acesta menține senzația de sațietate pentru o perioada mai lungă, reducând apetitul și astfel și consumul caloric.

* Accelerarea cicatrizării și vindecării rănilor

Colagenul accelerează și procesul de regenerare a pielii, grăbind astfel cicatrizarea și vindecarea rănilor de la nivel cutanat.

* Ameliorarea calității somnului

Glicina, care se regăsește în colagen, îmbunătățește calitatea somnului. Insomnia poate fi combătută, așadar, prin suplimentarea aportului de calorii. Sunt necesare studii suplimentare pe această temă, însă oamenii de știință sunt siguri că există o legătură între nivelul de colagen și calitatea somnului.

* Tonifierea globului ocular

Colagenul se regăsește în compoziția corneei și a sclerei, ceea ce înseamnă că deficitul de colagen produce probleme de vedere. Pe de altă parte însă, globul ocular este tonifiat de suplimentarea aportului de colagen, iar vederea e îmbunătățită și riscul de afecțiuni oculare scade.

* Recuperarea mușchilor după efort

Colagenul este o proteină care contribuie la repararea și recuperarea musculară. Concentrația mare de aminoacizi din colagen face din acesta o proteină extrem de eficientă în repararea musculară.

* Menținerea elasticității vaselor de sânge

Colagenul se regăsește și în pereții vaselor de sânge, oferindu-le elasticitate acestora. Suplimentarea aportului de colagen menține și sporește elasticitatea vaselor de sânge.

* Refacerea țesuturilor și flexibilității plămânilor

Colagenul se regăsește în structura plămânilor, contribuind la refacerea țesuturilor pulmonare, precum și la menținerea flexibilității plămânilor.

* Hidratarea pielii

Colagenul contribuie, de asemenea, și la hidratarea pielii. De aceea, acesta se regăsește în multe creme faciale.

* Reducerea ridurilor fine

Fiind extrem de important pentru elasticitatea și fermitatea pielii, colagenul are abilitatea de a reduce ridurile fine.

* Menținerea sănătății dinților și gingiilor

Colagenul contribuie, de asemenea, și la menținerea sănătății orale. Această proteină menține dinții puternici și sănătoși, dar și gingiile fortificate.

Farmasi by Antonela Roman
sursele de colagen

Aportul de colagen poate fi stimulat prin consumul anumitor alimente, dar și prin administrarea de suplimente alimentare ori prin folosirea unor produse cosmetice sau proceduri de înfrumusețare.

Farmasi by Antonela Roman
Alimente care stimuleaza productia de colagen

Mai multe alimente stimulează producția de colagen. Asigură-te că fac parte din alimentația ta, pentru a evita deficitul de colagen. Colagenul se regăsește în concentrații mari în țesuturile conjunctive ale animalelor, ceea ce înseamnă că vegetarienii pot suferi de deficit.

* Legumele

Legumele care conțin sulf stimulează producția de colagen. Asta pentru că sulful este necesar pentru sintetizarea colagenului. Printre legumele care conțin cantități mari de sulf se numără: varza, varza de Bruxelles, broccoli-ul, ceapa și usturoiul.

* Peștele și fructele de mare

Unele tipuri de pește alb precum codul conțin cantități mari de colagen. Și uleiul de pește conține colagen din belșug. Pielea peștelui este cea mai bogată în colagen, așa că gătește peștele cu tot cu piele.

* Ouăle

Ouăle de găină conțin colagen în cantități mari. Mai mult decât atât, ouăle sunt bogate și în sulf, care este necesar pentru producția de colagen din organism.

* Carnea slabă

Carnea slabă precum cea de pui, de curcan sau chiar de porc, este recomandată pentru mărirea nivelului de colagen din organism.

* Citricele, kiwi-ul, rodiile, merele

Fructele acestea nu conțin colagen, însă au vitamina C din belșug. Vitamina C este necesară pentru producția de colagen. Mai mult decât atât, proprietățile antioxidante ale acestei vitamine împiedică radicalii liberi să afecteze fibrele de colagen.

* Ceaiul alb

Ceaiul alb conține acid fenolic, care inhibă procesul de degradare a colagenului și a elastinei din piele. Mai mult decât atât, acesta are și proprietăți antioxidante, care reduc riscul de deficit de colagen.

* Soia

Soia conține ginsteină, un ingredient esențial pentru producția de colagen. Așadar, boabele de soia stimulează producția de colagen.

* Alunele

Alunele contribuie și ele la mărirea nivelului de colagen din organism.

Farmasi by Antonela Roman
Nutrienți care sporesc producția de colagen

Colagenul ia naștere ca procolagen. Corpul nostru produce, deci, procolagen prin combinarea a doi aminoacizi, glicina și prolina. În acest proces se folosește vitamina C. Poți să îți ajuți organismul să producă mai mult colagen dacă incluzi în alimentație cantități mari din acești nutrienți:

* Vitamina C
- Cantități mari de vitamina C vei găși în fructele citrice, în ardeiul gras și în căpșune.

* Prolina
- Concentrații mari de prolină se găsesc în albușul de ou, germenii de grâu, produsele lactate, varză, sparanghel și ciuperci.

* Glicina
- Cantități mari de glicină (a nu se confundă cu planta cu același nume), un aminoacid important, se găsesc în pielea porcilor, în pielea de pui și în gelatină, însă glicină găsim și în diverse alimente care conțin proteine.

* Cupru
- Mari cantități de cupru vei găsi în organe de la diverse animale, în semințele de susan, în pudra de cacao, caju și linte.

Farmasi by Antonela Roman
Produse dermatologice care conțin colagen

Colagenul se regăsește, de asemenea, și în produse dermatologice și cosmetice. De asemenea, există și injecții cu colagen, care îndepărtează ridurile și liniile fine și totodată maschează și cicatricile.

În comerț se găsesc o serie de creme cu efect anti-îmbătrânire, pe bază de colagen. Acestea promit să estompeze ridurile și să sporească elasticitatea pielii.

Există, de asemenea, și loțiuni de plajă, cu FPS, care conțin colagen. Nanotehnologia permite „spargerea” moleculelor de colagen, astfel încât acestea să pătrundă în piele.

În ceea ce privește cremele și produsele cosmetice produse conform pricipiilor nanotehnologiei, părerile specialiștilor sunt încurajatoare.

Farmasi by Antonela Roman
Suplimente alimentare care conțin colagen

O metodă extrem de eficientă de combatere a deficitului de colagen, dar și de suplimentare a aportului de colagen constă în administrarea de suplimente alimentare.

Acestea se regăsesc fie sub formă de tablete, fie sub formă de pudră sau formă lichidă.

Nu există o doză zilnică standard atunci când vine vorba despre consumul de colagen.

E bine să respecți indicațiile oferite de producător atunci când îți administrezi un supliment cu colagen, acestea se află întotdeauna pe eticheta produsului.

Nu se cunosc substanțe care intracționează cu colagenul.

Farmasi by Antonela Roman
Ce beneficii vei observa dacă iei suplimente cu colagen?

În ultimii ani, suplimentele cu colagen au devenit tot mai populare. Cele mai multe dintre acestea sunt special concepute, ceea ce înseamnă că organismului îi este mai ușor să absoarbă colagenul din compoziția produsului.

Iată o listă cu cele mai importante beneficii pentru sănătate ale administrării unor suplimente cu colagen:

* Colagenul are un rol important în fermitatea pielii și poate asigura beneficii și în ceea ce privește hidratarea și elasticitatea ei.

Pentru că, odată cu vârsta, corpul produce din ce în ce mai puțin colagen, această scădere duce la uscarea pielii și la formarea ridurilor.

Studiile arată, însă, că suplimentele care conțin colagen pot să ajute la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, reducând ridurile și uscarea pielii.

* Colagenul menține integritatea cartilajului din componența articulațiilor.

Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor cu colagen poate să ajute la calmarea simptomelor artrozei și poate reduce în general durerea articulară.

Oamenii de știință spun că acest colagen sub forma unor suplimente se poate acumula în cartilaj și poate stimula țesuturile proprii, pentru a produce colagen.

* Studiile sugerează că suplimentele cu colagen pot să ajute la construirea masei musculare în cazul persoanelor ce suferă de sarcopenie (pierderea masei musculare care are loc odată cu vârsta).

* Suplimentele cu colagen au și alte beneficii, chiar dacă acestea nu au fost studiate intensiv în ultimii zeci de ani.
Administrarea colagenului ca supliment poate să crească rezistență unghiilor, făcându-le mai puțin fragile.

* Unele cercetări arată că femeile care au luat un supliment cu colagen au observat îmbunătățiri în ce privește elasticitatea pielii.

* Colagenul este folosit de multe ori în tratamentele topice, pentru a îmbunătăți aspectul pielii, reducând liniile fine și ridurile.

Farmasi by Antonela Roman
Efectele secundare ale administrării de colagen

În prezent, nu există multe riscuri cunoscute asociate cu administrarea de suplimente de colagen. Se pare că aceste suplimente sunt sigur de administrat în cazul majorității oamenilor, însă pot apărea și reacții adverse.

* Alergiile alimentare pot fi declanșate de administrarea de colagen.
Este vorba atât de suplimentele cu extract din coajă de ou, cât și de cele din surse marine (ai grijă însă ca cele mai multe suplimente, fiind in majoritate de origine marina- precizata insa pe ambalaj sau prospect, pot conține alergeni alimentari comuni, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle...).
Persoanele care au deja alergii la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele cu colagen care au aceste ingrediente, pentru a preveni reacțiile alergice ce pot apărea.

* Și gustul amar ori respirația urat mirositoare pot fi efecte adverse ale administrării de colagen, mai ales dacă vorbim despre colagenul extras din surse acvatice (provoaca eructatii cu miros de peste).

* Pigmentarea sau învinețirea pielii sunt efecte adverse ale colagenului administrat sub formă de supliment alimentar, însă aceste simptome apar extrem de rar.

* Durerile musculare și intraarticulare pot fi și ele puse pe seama administrării unei doze prea mari de colagen.

* Ritmul cardiac poate suferi modificări în urma administrării de colagen, din cauză că se modifică structura pereților vaselor de sânge.

* Suplimentarea nivelului de colagen poate afecta și tranzitul intestinal, astfel apărând constipația.

* În plus, suplimentele de colagen au potențialul de a provoca efecte secundare digestive, cum ar fi senzații de preaplin și arsuri la stomac.

* Nivelul de calciu poate să crească în mod nedorit din cauza administrării de suplimente cu colagen.

* Tabletele de colagen care conțin un extras din surse marine, precum cartilajul de rechin, pot conține (și) cantități mari de calciu, care pot duce la hipercalcemie.
De aceea, un astfel de supliment alimentar nu se administrează, în general, în asociere cu suplimentele cu calciu.

Dacă intenționezi să începi o cură cu un astfel de supliment, întreabă un medic, dermatolog sau reumatolog, in functie de scopul pentru care vrei sa urmezi tratamentul.

In urma unei consultatii și investigațiilor adecvate, îți poate face recomandări personalizate, pentru ca să te bucuri de beneficii.

Surse / Bibliografie (pentru toate informatiile postate pana aici):
Cleveland Clinic - The Best Way You Can Get More Collagen
https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/
Pub Med - Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
Pub Med - Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/

Farmasi by Antonela Roman

INFORMATII GENERALE SUPLIMENTARE

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul tău. În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit extrem de populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că colagenul a fost descompus, ceea ce îl face mai ușor de absorbit. Există, de asemenea, mai multe alimente pe care le poți consuma pentru a-ți crește aportul de colagen, inclusiv șoriciul de porc și supa de oase.

> Colagenul este componenta majoră a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii.
El are multe funcții importante, inclusiv în menținerea calității pielii și întărirea oaselor.

> Consumul de colagen poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea aspectului pielii.

> O revizuire recenta a cuprins in analiza unsprezece studii cu un total de 805 de pacienți pentru a analiza beneficiile suplimnetelor pe baza de colagen la nivel cutanat.

> Opt studii au folosit hidrolizat de colagen, de la 2,5 g/zi până la 10 g/zi, timp de 8 până la 24 de săptămâni, pentru tratamentul ulceratiilor gambei, xerozei si deshidratarii intense,prevenirea îmbătrânirii pielii și tratarea celulitei.

> Două studii au folosit tripeptidă de colagen, 3 g/zi, timp de 4 până la 12 săptămâni, cu o îmbunătățire notabilă a elasticității și hidratării pielii.

> În cele din urmă, un studiu care utilizează dipeptidă de colagen a sugerat că eficacitatea anti-îmbătrânire este proporțională cu conținutul de dipeptidă de colagen.

> Rezultatele preliminare sunt promițătoare pentru utilizarea pe termen scurt și lung a suplimentelor orale de colagen pentru grabirea vindecarii rănilor și prevenirea îmbătrânirii pielii.

> Suplimentele orale de colagen se pare ca ar stimula, de asemenea, elasticitatea pielii, hidratarea și densitatea colagenului dermic.

> Suplimentarea cu colagen pare în general sigură, fără evenimente adverse raportate, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a elucida utilizarea medicală în bolile de barieră cutanată, cum ar fi dermatita atopică și pentru a determina regimurile de dozare optime.

Sursa / Bibliografie:

Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications, 2019, Franchesca D. Choi, Calvin T. Sung, Margit L.W. Juhasz, Natasha Atanaskova Mesinkovsk

Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review), 2020, Mihaela-Adi Lupu, Gratiela Gradisteanu Pircalabioru, Mariana-Carmen Chifiriuc, Radu Albulescu and Cristiana Tanase

Farmasi by Antonela Roman
Sfaturi pentru stimularea producției de colagen

Colagenul este o proteină care formează țesuturile conjunctive, cum ar fi pielea.se regaseste in multiple forme si reprezinta cea mai abundenta proteină compusă din fibre din corpul uman.

Familia de colagen cuprinde 28 de membri care conțin cel puțin un domeniu triplu elicoidal.

Colagenii se depun în matricea extracelulară unde majoritatea formează ansambluri supramoleculare.

Patru tipuri de colagei sunt proteine de membrană de tip II care există, de asemenea, într-o formă solubilă eliberată de la suprafața celulei prin eliminare.

Colagenii joacă roluri structurale și contribuie la proprietățile mecanice, organizarea și forma țesuturilor. Ei interacționează cu celulele prin intermediul mai multor familii de receptori și le reglează proliferarea, migrarea și diferențierea. Unii colageni au o distribuție tisulară limitată și, prin urmare, funcții biologice specifice.

Grație beneficiilor sale multiple, s-au formulat in prezent numeroase suplimente alimentare și produse cosmetice, sub formă de capsule, pulberi și loțiuni.

Puțini știu însă că acest nutrient este generat, in mod natural, de corp.

Colagenul este o proteină ce se regăsește în mușchi, oase, tendoane, ligamente, organe, vasele de sânge, piele și țesuturi conjunctive.

La ora actuala, oamenii de stiinta incercand sa elucideze micromediul tumoral, au descoperit ca scaderea nivelului unor anumite tipuri de colagen- cel de tip III, este implicata in progresia tumorii, insa rezultatele nu sunt clare; de aceea pacinetii care sufera de anumite forme de cancer ar trebui sa se sfatuiasca cu medicul dvs oncolog inainte de a lua orice fel de supliment in aceasta situatie Insa mentinerea unui nivel optim de colagen se pare ca protejeaza celulele sanatoase de cele tumorale "dormante", asadar joaca un rol important in prevenirea cancerului.

Într-un studiu publicat în Nature Cancer, oamenii de știință au descoperit că la șoareci, celulele canceroase latente au fost înconjurate de cantități mai mari dintr-un anumit tip de colagen, principala proteină care alcătuiește țesutul conjunctiv, decât celulele canceroase active.

Echipa a examinat, de asemenea, acest colagen, cunoscut sub numele de colagen de tip III, în probe de la pacienți umani cu cancer la cap și gât.

Pacienții al căror cancer s-a răspândit la ganglionii limfatici au avut tendința de a avea tumori primare cu mai puțin colagen de tip III în apropiere decât pacienții fără cancer în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că cancerul cu mai puțin colagen de tip III s-ar putea răspândi mai ușor în alte părți ale corpului.

Asadar, mentinerea unui nivel optim de colagen este importanta nu numai in mentinerea elasticitatii pielii, muschilor si articulatiilor, dar si a sanatatii.

* Ce se intampla cand exista prea mult colagen?

De obicei, organsimul produce atat colagen cat are nevoie, iar daca optezi pentru suplimente sau surse alimentare, excesul se va excreta.In anumite boli, insa, cum ar fi sclerodermia- o boala autoimuna, organismul produce prea mult colagen.

Sunt doua forme principale de sclerodermie, localizata si sistemica, fiecare cu subtipuri si poate coexista si cu sindromul Raynaud.

Când aveți prea mult colagen, pielea se poate întinde, se poate îngroșa și se poate întări. De asemenea, poate provoca leziuni ale organelor interne, cum ar fi inima, plămânii și rinichii, dar si articulatiile.

* Cum îți dai seama că ai prea putin colagen?

Deși nu există o analiză de sânge sau o altă formă de a identifica nivelul de colagen din corp, există niște semne după care îți poți da seama dacă ai nevoie de un produs cu colagen.

După cum am menționat mai devreme, pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce tot mai puțin colagen. Procesul începe undeva la începutul vârstei de 30 de ani și poate da următoarele semne:
- pielea își pierde din elasticitate, apar ridurile, iar rănile se vindecă mai lent;
- masa musculară începe să scadă și obosești mai ușor;
- tendoanele și ligamentele devin mai rigide și pierzi din flexibilitate;
- deoarece colagenul se regăsește și în membrana ce căptușește tractul intestinal, poți dezvolta probleme de digestie sau acestea apar mai frecvent;
- cartilajele încep să se uzeze, cauzând dureri articulare.

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, unul dintre motivele principale pentru care nu avem suficient colagen este regimul alimentar.

Organismul nu poate produce suficient colagen dacă nu este hrănit cu nutrienții potriviți, în special cu aminoacizi și alți nutrienți care susțin procesarea acestora în corp.

Pentru a produce colagen, sau orice altă proteină, organismul combină aminoacizi, pe care îi poți procura din alimente. Așadar, este important să consumi alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, lactatele și carnea. În acest mod, organismul primește aminoacizi pe care îi poate apoi transforma în colagen.

Pe parcursul procesului de sintetizare a aminoacizilor, corpul folosește vitamine și minerale, în special vitamina C, cupru și zinc. Toți acești nutrienți fac parte dintr-un regim alimentar sănătos și se regăsesc în multe alimente.

De exemplu, citricele, ardeii grași, roșiile, broccoli și legumele verzi sunt surse foarte bune de vitamina C, în timp ce carnea, fructele de mare, cerealele integrale, nucile și fasolea sunt bogate în minerale.

!!! AVERTISMENT !!!

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă, corpul nu mai poate absorbi și sintetiza nutrienții la fel de eficient.

În concluzie, pentru a te asigura că organismul primește suficiente ingrediente pentru a sintetiza colagen, va trebui să adopți un regim alimentar bogat în nutrienți, dar îi poți oferi sprijin și cu suplimente pe bază de colagen.


* Cele mai bune alimente pentru stimularea producției de colagen

Pentru stimularea producției de colagen, este important să te bazezi, în principal, pe alimente.

Carnea, peștele și ouăle sunt bogate în aminoacizi, sursa de bază pentru producția de colagen.

La acestea, vei adăuga legumele, fasolea și cerealele integrale pentru vitaminele necesare în procesul de sintetizare a colagenului.

De asemenea, o modalitate excelentă de a stimula producția de colagen este să mănânci supă clară de vită sau pui, cu os, care este bogată în colagen.

Pentru a te bucura de toți nutrienții din acest tip de supă, este indicat să o prepari prin fierbere lentă, între 12 și 48 de ore.

Un alt aliment foarte util pentru stimularea producției de colagen este gelatina, care e, de fapt, un derivat al colagenului.

Prin consumul de alimente în aspic, îi oferi organismului elementele de care are nevoie pentru a converti gelatina în colagen.


* Când e indicat să iei un supliment pe bază de colagen?

Deși alimentația corectă este modalitatea recomandată pentru a stimula producția de colagen, poți opta și pentru un supliment ce conține colagen, cupru, vitamina C și D, care va aduce un aport suplimentar de colagen și va putea fi sintetizat cum trebuie, grație vitaminelor și mineralelor.

Cel mai indicat este să iei un supliment cu colagen dacă obișnuiești să călătorești frecvent, ceea ce poate însemna că nu ai un control total asupra alimentației, dacă mănânci pe fugă și nu ești mereu atentă la nutrienții din farfurie sau dacă faci mult sport.

Colagenul este esențial pentru persoanele foarte active, deoarece susține sănătatea oaselor, a articulațiilor și ligamentelor, care se pot deteriora în urma efortului fizic intens.

Ține cont de faptul că, în mod natural, colagenul nu are un gust foarte plăcut, așadar este recomandat să alegi o variantă cu arome adăugate, dacă optezi pentru pulbere sau colagen lichid.

De asemenea, orientează-te după un produs ce conține colagen hidrolizat, sau peptide de colagen, pentru că acesta este asimilat cel mai ușor și repede de corp.


> O revizuire a 11 studii a constatat că administrarea orală a 2,5-10 grame de colagen pe zi timp de până la 6 luni a îmbunătățit hidratarea, elasticitatea și conținutul de colagen al pielii.

> Un studiu efectuat pe 102 femei în postmenopauză cu densitate minerală osoasă redusă a constatat că administrarea a 5 grame de peptide de colagen pe zi timp de 1 an a crescut semnificativ a densitatii minerale osoase a colului femural și a coloanei vertebrale, indicând o degradare redusă a osului și o creștere a formării osoase.


* Ce reactii adverse pot avea suplimentele cu colagen?

Colagenul este în general considerat a fi un supliment zilnic sigur și netoxic pentru persoanele sănătoase, iar majoritatea oamenilor nu vor avea efecte secundare adverse.

Insa, uneori, suplimentele de colagen sau produsele pentru piele pot produce o reacție alergică, care, în cazuri rare, poate pune viața în pericol.

Simptomele unei reacții alergice includ mâncărime sau furnicături în gură sau în zona pielii în care se aplică colagen, umflarea limbii sau a pielii, respirație șuierătoare, dureri abdominale, greață și/sau vărsături.
> Mai jos vezi EFECTE SECUNDARE ARE COLAGENULUI.



* Produse cosmetice pe bază de colagen

Există multe produse cosmetice pe piață ce conțin colagen sintetic, care pot ajuta în redarea unui aspect mai suplu și ferm al pielii.
De asemenea, colagenul poate acționa ca un ocluziv, blocând pierderea de apă transepidermică, adică evitarea uscăciunii pielii și accentuării ridurilor.

La fel ca în cazul suplimentelor, optează pentru o cremă ce conține colagen hidrolizat.

Molecula naturală de colagen este foarte mare, deci penetrarea în piele este mult mai dificilă.

Colagenul hidrolizat permite pătrunderea acestuia mai ușor în piele, deci acționând mai eficient.

Pentru eficiență sporită, se recomandă aplicarea cremei cu colagen pe pielea umedă, pentru a reține apa și a menține pielea mai hidratată, mai mult timp.

!!! IMPORTANT DE RETINUT !!!

> Suplimentele cu colagen, luate pe o perioadă de câteva luni, vor ajuta în ceea ce privește aspectul pielii și părului.
> Nu în ultimul rând, nu uita că principala metodă de a-ți menține pielea tânără și sănătoasă este prin protejarea de razele UVA și UVB emise de soare.
> Așadar, principalul tău aliat anti-îmbătrânire trebuie să fie crema cu factor de protecție solară, pe care să o aplici ori de câte ori ieși din casă, indiferent de anotimp.


Sursa / Bibliografie

A tumor derived III collagen niche regulates tumor cell dormancy, 2020, Jullie Martino, Anna Rita Nobre, Chandrani Mondrall

Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study, 2028, Daniel König,Steffen

Oesser, Stephan ScharlaOral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications, 2029, Franchesca D. Choi, Calvin T. Sung, Margit L.W. Juhasz

Farmasi by Antonela Roman

Top 6 beneficii ale consumului de suplimente de colagen

1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

> Colagenul este o componentă majoră a pielii tale. Are un rol important în întărirea pielii, căreia îi aduce un plus de elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și formarea ridurilor.

> Mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii, prin reducerea ridurilor și uscăciunii. Studiile au demonstrat că peptidele rezultate din ingestia de colagen hidrolizat și detectate în fluxul sanguin au proprietăți chemotactice pentru fibroblastele pielii, ajutând procesele de refacere a pielii.

> Într-un studiu, femeile care au luat un supliment care conținea 2,5–5 grame de colagen, timp de 8 săptămâni, au observat mai puțină uscăciune a pielii și o creștere semnificativă a elasticității în comparație cu cele care nu au luat suplimentul.

> Un alt studiu a constatat că femeile care au băut zilnic o băutură cu un supliment de colagen timp de 12 săptămâni au raportat o hidratare crescută a pielii și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor în comparație cu un grup de control.

> Efectele de reducere a ridurilor ale suplimentelor de colagen au fost atribuite capacității lor de a-ți stimula corpul să producă singur colagen.

> În plus, administrarea de suplimente de colagen poate promova producția de alte proteine ​​care ajută la structurarea pielii, inclusiv elastina și fibrilina.

> Un alt studiu asupra unui produs compus realizat dintr-o combinație de aminoacizi - peptide de colagen hidrolizat: glicină, prolină și hidroxiprolină a urmarit efectele atunci cand colagenul este administrat alaturi de alte vitamine hidrosolubile (A și C) și vitamine liposolubile (E), dar și zinc.

> Studiul a înrolat 60 de femei sănătoase care au primit fiecare zilnic timp de trei luni câte 10 g de produs de testat sub formă de pulbere orală solubilă în apă. La finalul studiului s-a observat o reducere vizibilă a ridurilor și a porilor mari, o bună elasticitate a pielii și o mai bună structură a dermei.

> Concluzia studiului a fost că un produs de colagen hidrolizat suplimentat cu vitamine și zinc este mult mai eficient în îmbunătățirea condițiilor de îmbătrânire ale pielii, iar prin combinarea celor trei tipuri de aminoacizi (glicină, prolină și hidroxiprolină) cu vitamine și zinc care au efect antioxidant, se asigură si protecția împotriva speciilor reactive de oxigen.

> Aceste specii reactive de oxigen sunt responsabile de stresul oxidativ, care sunt strâns legate atât de procesul inflamator, cât și de procesul de sinteză a colagenului.

> Până acum, efectele benefice ale colagenului hidrolizat au fost demonstrate asupra unui număr de afecțiuni ale pielii. Există, de asemenea, multe afirmații conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei, hiperpigmentarii și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.

2. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

> Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, care este țesutul care îți protejează articulațiile.

> Cantitatea de colagen din corpul tău scade pe măsură ce îmbătrânești și crește riscul de a dezvolta tulburări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita.

> Unele studii au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.

> Într-un studiu, 73 de sportivi care au consumat 10 grame de colagen zilnic timp de 24 de săptămâni au experimentat o scădere semnificativă a durerilor articulare în timpul mersului și în repaus, în comparație cu un grup care nu a consumat.

> Într-o altă cercetare, adulții au luat 2 grame de colagen zilnic timp de 70 de zile. Cei care au luat colagen au observat o reducere semnificativă a durerilor articulare și au fost mai apți să se angajeze în activitate fizică decât cei care nu l-au luat.

> Cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele cu colagen se acumulează în cartilaj și pot stimula țesuturile proprii să producă colagen. Acest lucru poate duce la reducerea inflamației și a durerilor, dar și la o susținere mai bună a articulațiilor.

> Dacă vrei să încerci să iei un supliment de colagen pentru potențialele sale efecte calmante, studiile sugerează că ar trebui să începi cu o doză zilnică de 8-12 grame.

3. Ar putea preveni pierderea osoasă

> Oasele tale sunt făcute în mare parte din colagen, care le conferă structură și le ajută să fie puternice.

> Așa cum colagenul din corpul tău se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, la fel se întâmplă și cu masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și este legată de un risc mai mare de fracturi.

> Studiile au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate avea efecte benefice asupra organismului, ajutând la scăderea defalcării osoase care duce la osteoporoză.

> Cercetătorii au constatat că femeile care au luat zilnic un supliment de calciu combinat cu 5 grame de colagen, timp de 12 luni, au avut niveluri semnificativ mai mici de proteine ​​​​în sânge care duc la degradarea oaselor. Rezultate similare au avut și 66 de femei care au luat 5 grame de colagen zilnic timp de 12 luni.

4. Ar putea crește masa musculară

> Între 1-10% din țesutul muscular este compus din colagen. Această proteină este necesară pentru a-ți menține mușchii puternici și funcționali.

> Studiile sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea masei musculare care survine odată cu vârsta.

> 27 de bărbați au luat zilnic 15 grame de colagen în timp ce au respectat un program de exerciții, timp de 12 săptămâni. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat semnificativ mai multă forță și masă musculară.

> Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga potențialul colagenului de a crește masa musculară.

5. Promovează sănătatea inimii

> Cercetătorii susțin că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni legate de inimă.

> Colagenul oferă structură arterelor, care sunt vasele de sânge ce transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile.

> Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Ateroscleroza poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral.

> 31 de adulți sănătoși au luat zilnic 16 grame de colagen timp de 6 luni. Până la final, au experimentat o reducere semnificativă a rigidității arterelor, în comparație cu perioada anterioară. În plus, a crescut nivelul de colesterol „bun” HDL cu o medie de 6%. HDL este un factor important în reducerea riscului de afecțiuni cardiace, inclusiv ateroscleroza.

> 6. Alte beneficii:

* Parul si unghiile (crește rezistența unghiilor și stimuleaza creșterea părului).

* Sănătatea intestinală.

* Sănătatea creierului (mbunătățește starea de spirit și reduce simptomele de anxietate).

* Pierdere în greutate (ajuta la pierderea în greutate și accelerează metabolismul).

Sursa / Bibliografie:

Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications, 2019, Franchesca D. Choi, Calvin T. Sung, Margit L.W. Juhasz, Natasha Atanaskova Mesinkovsk

Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review), 2020, Mihaela-Adi Lupu, Gratiela Gradisteanu Pircalabioru, Mariana-Carmen Chifiriuc, Radu Albulescu and Cristiana Tanase

Farmasi by Antonela Roman

Efecte secundare ale colagenului

În prezent, nu există multe riscuri cunoscute asociate cu administrarea de suplimente de colagen. Se pare că aceste suplimente sunt sigur de administrat în cazul majorității oamenilor.

> Ai grijă însă ca cele mai multe suplimente, fiind in majoritate de origine marina- precizata insa pe ambalaj sau prospect, pot conține alergeni alimentari comuni, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle.

> Persoanele care au deja alergii la aceste alimente ar trebui să evite suplimentele cu colagen care au aceste ingrediente, pentru a preveni reacțiile alergice ce pot apărea.

> Unele persoane au raportat, de asemenea, că suplimentele de colagen lasă un gust neplăcut în gură sau provoaca eructatii cu miros de peste.

> În plus, suplimentele de colagen au potențialul de a provoca efecte secundare digestive, cum ar fi senzații de preaplin și arsuri la stomac.

Dacă intenționezi să începi o cură cu un astfel de supliment, întreabă un medic, dermatolog sau reumatolog, in functie de scopul pentru care vrei sa urmezi tratamentul.

In urma unei consultatii și investigațiilor adecvate, îți poate face recomandări personalizate, pentru ca să te bucuri de beneficii.

Farmasi by Antonela Roman
error: Acest continut este protejat!