INFORMATII SUPLIMENTARE

COCOS SI VANILIE
FARMASI

NUCA DE COCOS

ESTE UNA DINTRE CELE MAI MARI DARURI ALE PLANETEI

> Nuca de cocos este foarte benefica pentru buna functionare a intregului organism: pentru digestie, ficat, bila, imunitate, reglarea glicemiei, frumusetea pielii etc. Descopera la ce este buna si cum o poti consuma cat mai eficient.

> Nuca de cocos este un filtru natural de apa care filtreaza aprox. 9 luni fiecare litru de apa. Pentru a ajunge in nuca, apa leviteaza in sus prin nenumarate fibre care o purifica pana ajunge in nuca sterila. Aceasta apa pura de nuca de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliti gasite in natura.

> Apa de cocos este identica cu plasma din sangele uman, facand-o donatorul universal. Plasma face cam 55% din sangele uman. Restul de 45% este constituit din hemoglobina , care in mod esential este sange de planta transformat(clorofila). Atunci cand consumam o bautura care este facuta din 55% apa de cocos si 45% clorofila, practic avem parte de o transfuzie de sange instanta.

> Nucile de cocos in momentul cand sunt mai tinere, au cele mai multe efecte de binefacere asupra sanatatii. Ele contin o “carne” moale care este formata din grasinuca de cocosme pura saturata. Aceasta “carne” are calitatile remarcabile de a vindeca si a intineri tesuturile oxidate si deteriorate, de a imbunatatii functionarea sistemului nervos si de a reface fluidele sexuale la barbati.

> Nucile de cocos paroase si maro sunt nucile mature. Aceastea contin de asemenea apa de de cocos dar “carnea” nu este moale ci fibroasa . Acesta “carne” fibroasa si bogata in proteine este mai putin gustoasa si nu la fel de digestibila chiar daca contine una dintre cele mai vindecatoare substante grase cunoscute. Alegeti nucile de cocos dupa gaurile , 3 la numar, pe care le au . Selectati-le pe cele care nu prezinta urme de mucegai.

valori nutritionale

> Spre deosebire de alte fructe care sunt bogate în carbohidrați, nuca de cocos conține grăsimi, proteine, minerale și câteva vitamine din complexul B.

> 100 de grame de miez de nucă proaspăt furnizează organismului: 354 de calorii, 3 grame de proteine, 15 grame de carbohidrați, 9 grame de fibre, 33 de grame de grăsime, 75% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan, 22% din DZR de cupru, 14% din DRZR de seleniu, 8% din DZR de magneziu, 11% din DZR de fosfor, 13% din DZR de fier și 10% din DZR de potasiu.

> Pe de altă parte, 100 de grame de miez de nucă uscat furnizează mai multe substanțe nutritive organismului, dar și mai multe calorii, după cum urmează: 650 de calorii, 7.5 grame de proteine, 25 de grame de carbohidrați, 18 grame de fibre, 65 de grame de grăsimi, 137% din DZR de mangan, 40% din DZR de cupru, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de magneziu, 21% din DZR de fosfor, 18% din DZR de fier și 16% din DZR de potasiu.

BENEFICII

Toate substanțele nutritive din compoziția nucii de cocos oferă multe beneficii corpului. Descoperă cum acționează fibrele, grăsimile sănătoase, compușii fenolici și antioxidanții, fiecare având roluri țintite odată ce ajung în organism.

- PROTEJEAZA CELULELE CORPULUI DE STRESUL OXIDATIV
Miezul de nucă de cocos conține compuși fenolici care au rol antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează celulele corpului împotriva stresului oxidativ. În plus, polifenolii previn oxidarea colesterolului “rău” (LDL), scăzând astfel riscul înfundării arterelor cu grăsimi, un factor de risc în declanșarea problemelor cardiovasculare.

- SUSTINE BUNA FUCNTIONARE A INIMII
Uleiul obținut din nuca de cocos ajută la buna funcționare a inimii, datorită efectelor pe care le are asupra mai multor factori de risc pentru bolile cardiovasculare. În primul rând, acest tip de ulei ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” (LDL) din sânge și la creșterea celui bun (“HDL”).
De asemenea, un consum constant de ulei de cocos contribuie la reducerea grăsimii abdominale, despre care se știe că poate afecta vasele de sânge care transportă sânge și nutrienți către inimă. Într-un studiu pilot, condus de cercetătorii din Malaezia, se arată că bărbații obezi care au consumat 30 ml de ulei de cocos virgin în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, au obținut o reducere a circumferinței taliei cu aproximativ 3 cm.

- AJUTA LA REGLAREA NIVELULUI DE ZAHAR DIN SANGE
Nuca de cocos este săracă în carbohidrați, dar conține multe fibre și grăsimi bune, ajutând astfel la reglarea glicemiei. La aceste substanțe nutritive se adaugă și arginina, un aminoacid care asigură buna funcționare a celulelor pancreasului. Aceste celule eliberează insulina, hormon ce menține sub control nivelul zahărului din sânge.

- STIMULEAZA IMUNITATEA
Nuca de cocos conține doi acizi care o transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

- Grăsimile din nuca de cocos sunt folosite de către metabolism pentru a produce energie, dar și pentru curățarea sângelui, îmbunătățirea digestiei și în procesul de slăbire.

BENEFICII PENTRU FRUMUSETE

Uleiul de nucă de cocos şi apa din nuca de cocos sunt ingredientele minune pentru orice femeie care îşi doreşte să fie frumoasă. Hidratează, hrăneşte, detoxifică şi are efect anti-aging, iar acestea sunt doar o parte dintre beneficiile pe care le au asupra pielii tale.

- HIDRATEAZA PIELEA
Uleiul de nucă de cocos,100% organic şi virgin,este un produs ideal pentru frumuseţe. Este complet pur şi curat,fiind alternativa perfectă pentru frumuseţea naturală.

- MENTINE SUPLETEA PIELII
Poţi să îţi masezi pielea cu ulei de cocos,pentru a menţinesupleţea,dar trebuie să iei,de asemenea,o lingură de ulei crud în fiecare zi,pe stomacul gol. Acesta ajută la curăţarea organismului şi la echilibrarea florei intestinale,care trebuie să minimizeze focarele de erupţii cutanate şi iritaţiile. Atunci când este consumat pe plan intern,uleiul de cocos înfrumuseţează literalmente pielea de la interior spre exterior.

- HRANESTE PIELEA
Folosit ca o cremă de piele,uleiul de cocos hrăneşte pielea,datorită conţinutului de acizi graşi,care se găsesc natural în ea. Aceştia au rol anti-viral,anti-bacterian şi anti-fungic.

- DETOXIFICA ORGANISMUL
O cauză comună pentru problemele de frumuseţe şi deshidratare este acumularea de toxine,ciuperci şi bacterii rele. Uleiul de cocos ajută la curăţarea şi neutralizarea acestora pe straturile exterioare ale pielii. Nu numai că detoxifică,dar şi ajută la construirea sistemul imunitar natural şi de protecţie al pielii. Unele forme de eczeme şi psoriazis sunt de fapt infecţii ale ei,cauzate de o ciupercă. Folosind ulei de cocos local poţi scăpa de ele.

- DA STRALUCIRE PARULUI
Uleiul de cocos poate fi folosit şi pe păr,ca un tratament profund de hidratare. Acesta îl va face să strălucească. Acelaşi efect minunat îl are şi apa de nucă de cocos.

- CONFERA STRALUCIRE PIELII
Apa din nucă de cocos face pielea să arate mai tânără şi mai vibrantă,deoarece ajută la curăţarea toxinelor din organism. Rezultatul? O piele mai sănătoasă şi radiantă.

- CATIFELEAZA TENUL
Poţi folosi apă de nucă de cocos şi ca masca de faţă. Înmoaie discuri de bumbac în apă de nucă de cocos şi apoi aplică-le pe ten. Lasă-le timp de 30 de minute pentru un rezultat uimitor:o piele radiantă,hidratată şi catifelată.

EFECTE ADVERSE

> Dacă incluzi în alimentația ta nuca de cocos, este important să ai grijă la numărul total de calorii pe care le consumi într-o zi. 80 de grame de miez proaspăt de nucă de cocos conține 283 de calorii, motiv pentru care trebuie să reduci numărul de calorii obținut prin consumul altor alimente. Altfel, riști să iei în greutate, chiar dacă este o alegere sănătoasă.

> Precauții mai pot apărea atunci când alegi să consumi apă de cocos, deoarece conține un nivel ridicat de potasiu. Din acest motiv, este indicat să discuți cu medicul specialist dacă deja ai un nivel ridicat de potasiu în sânge sau ai probleme cu rinichii.

> Apa de cocos nu este recomandată nici înaintea unei operații chirurgicale, deoarece poate afecta controlul tensiunii arteriale. Dacă obișnuiești să consumi apă de cocos, evită să o mai bei cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație.

VANILIA

Vanilia (Vanilla planifolia) este o plantă originară din America Centrală și reprezintă unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Vanilia este utilizată pe scară largă pentru aromarea alimentelor și băuturilor. Este, de asemenea, folosită în medicamente și parfumuri.

Fructul de vanilie, bobul, este folosit în mod obișnuit pentru aromatizare, dar este folosit și pentru prepararea medicamentelor. Extractul natural de vanilie este fabricat din păstăile plantei de vanilie, care se găsește în mod obișnuit în zonele tropicale ale lumii. Florile plantelor de vanilie sunt polenizate manual, iar păstăile de vanilie sunt coapte, uscate și condiționate pentru a-și crea aroma caracteristică.

CUM SE UTILIZEAZA VANILIA?
- Vanilia se utilizează ca păstăi uscate de vanilie, extract de vanilie, esență de vanilie, pulbere de vanilie și oleorezină de vanilie. Vanilia este utilizată în mod obișnuit, în deserturi și băuturi dulci, dar o întâlnim uneori, și în feluri de mâncare mai sărate. Poți găsi vanilie într-o varietate de alimente și băuturi, inclusiv: înghețată, iaurt, cafea, smoothies, sosuri pentru paste, produse de patiserie.

valori nutritionale

O linguriță (4,2 grame) de extract de vanilie conține:
• calorii: 12;
• proteine: 3 mg;
• grăsime: 3 mg;
• carbohidrați: 531 mg;
• zahăr: 531 mg.

Mai mult decât atât, vanilia conține cantități și minerale, precum:
• calciu: 0,46 mg;
• magneziu: 0,50 mg;
• fosfor: 0,25 mg;
• potasiu: 6,22 mg.

De asemenea, extractul de vanilie are în compoziția sa și vitamina B6 și B12.

BENEFICII PENTRU FRUMUSETE

Cu toate că de cele mai multe ori o asociem cu dulcurile, vanilia are proprietăţi care contribuie la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii. Iată care sunt beneficiile pe care le poţi obţine cu ajutorul ei!

- ARE EFECT ANTIIMBATRANIRE
Vanilia conţine o cantitate mare de antioxidanţi care opresc efectele negative ale radicalilor liberi. Consumul extractului de vaniliepoate ajuta la reducerea ridurilor,inclusiv a linilor fine din jurul ochilor sau alte semne ale îmbătrânirii. De aceea,pe piaţa cosmeticelor întâlnim adesea produse care au printre ingredinte şi vanilia.

- ASIGURA O PIELE SANATOASA
Pe lângă estomparea ridurilor,proprietăţile vaniliei ajută şi la îngrijirea şi menţinerea sănătoasă a pielii. Această plantă cu miros plăcut conţine cantităţi ale vitaminelor din complexul B-urilor precum:niacina (vitamina B3),tiamina (vitamina B1),acidul pantotenic (vitamina B5),riboflavina (vitamina B2) şi vitamina B6. Toate acestea contribuie la menţinerea pielii tinere şi o protejează împotriva efectelor negative cauzate de poluare.

- AJUTA LA CRESTEREA PARULUI
Dacă ai probleme cu căderea părului sau firul de păreste subţire şi deteriorat,aplică în mod regulat extract de vanilie sau ulei esenţial de-a lungul firelor de păr şi vei observa cum părul tău va deveni mai puternic şi sănătos.

- ESTE ANTIDEPRESIVA
Există numeroase studii neurologice care atestă că extractul de vanilie poate schimba starea de spirit a oamenilor într-un sens pozitiv. Astfel,medicii recomandă persoanelor care se confruntă cu probleme de depresie sau anxietate să adauge câteva picături de vanilie în apă sau lapte,pentru că parfumul acestei plante are efect liniştitor.

- ALUNGA INSOMNIA
- În cazul în care te numeri printre persoanele care nu pot scăpa de chinul nopţilor nedormite,parfumează-ţi camera cu esenţă de vanilie sau dizolvă câteva picături într-un vas cu apă pe care să-l aşezi pe noptieră. Vanilia îţi va oferi o stare de calm şi te vei putea odihni mai bine.

- TE AJUTA SA PIERZI IN GREUTATE
Dacă îţi doreşti să pierzi câteva kilograme,adaugă în apă sau mâncare câteva picături de extract de vanilie. Planta reduce producţia de serotonină – hormonul fericirii – care face să dispară senzaţia de foame.

PROPRIETATI SI BENEFICII

- Vanilia este bogată în antioxidanți care previn deteriorarea pielii cauzată de radicalii liberi. Cu efect reparator, contribuie la încetinirea semnelor de îmbătrânire, precum liniile fine, ridurile și petele de vârstă.

- REDUCE ANXIETATEA
Vanilina este una dintre componentele chimice primare ale extractului de vanilie. Activitatea anxiolitică a vanilinei a fost demonstrată într-un studiu1 din 2013.

- EFECT PROTECTOR IMPOTRIVA TULBURARILOR DIGESTIVE CRONICE
- Simțul mirosului joacă un rol important în emoțiile din viața de zi cu zi. Se știe că mirosurile plăcute evocă emoții pozitive, inducând relaxare și calm. Într-un studiu2 din 2015, unde au fost investigate efectele benefice ale vanilinei asupra șobolanilor depresivi, rezultatele au indicat că vanilina ar putea ameliora simptomele depresiei cronice, prin cale olfactivă. Vanilina a crescut atât nivelul serotoninei, cât și cel al dopaminei în țesutul cerebral, iar acest fapt sugerează că vanilia poate fi un potențial agent farmacologic pentru tratamentul tulburărilor depresive majore.

- ARE PROPRIETATI ANTIOXIDANTE
Vanilia este, de asemenea, un bun antioxidant. Datorită proprietățiilor sale antioxidante, vanilia luptă împotriva efectelor radicalilor liberi, ajută la încetinerea apariției semnelor îmbătrânirii. Industria cosmetică utilizează vanilia atât pentru parfumul său, cât și pentru proprietățile anti-îmbătrânire. De asemenea, vanilia oferă o protecție semnificativă împotriva oxidării proteinelor și a peroxidării lipidelor induse de fotosensibilizare în mitocondriile ficatului de șobolan, potrivit unui studiu3 din anul 2000.

- RECUCE PROCENTUL CELULEOR FALCIFORME
Spre deosebire de celulele roșii normale din sânge, celulele-seceră sunt prea rigide pentru a trece prin capilare și în vasele de sânge mai mici. Ca urmare, acestea se înfundă și deteriorează vasele de sânge, producând dureri severe, accident vascular cerebral, anemie, infecții care pun viața în pericol, leziuni ale plămânilor și ale altor organe. De asemenea, s-a raportat că vanilina are un potențial promițător în tratarea anemiei falciforme (eng. sickle cell disease), conform cercetătorilor, întocmai cum a demonstrat și studiul4 din 2004, efecutat pe șobolani.

- ARE ACTIVITATE ANTIMICROBIANA
Oamenii de știință au arătat că atât frunza, cât și tulpina extractului vanilie pot fi antimicrobieni puternici împotriva organismelor patogene, precum: Escherichia coli și mutantul său K12, Proteus vulgaris, Enterobacter aerogens, Bacillus cereus, Streptococcus faecalis, Klebsiella Pneumoniae, Salmonella typhi, Serratia marcescens și Pseudomonas aeruginosa, întocmai cum s-a arătat și într-un studiu5 din 2009. Extractul de etanol din frunzele de vanilie s-a constatat că inhibă în mod eficient creșterea atât a bacteriilor gram-pozitive, cât și a bacteriilor gram-negative. Așadar, datorită proprietăților sale antibacteriene, vanilia poate reduce apariția coșurilor și acneei.

- ARE EFECTE ANTIMETASTATICE
Efectele citolitice și citostatice ale vanilinei au fost descoperite într-un studiu6 din 2009. Vanilina, acest compus organic, ce reprezintă componenta primară a extractului de vanilie, ar putea fi un agent util de prevenire a cancerului colorectal.

- ARE EFECTE ANTIMUTAGENICE
Efectele antimutagenice ale vanilinei au fost prezentate în cadrul studiilor efectuate la șoareci și bacterii. În plus, potrivit unul studiu7 din 1998, vanilia oferă protecție împotriva modificărilor cromozomiale induse de raze X și radiații UV în celulele pulmonare ale hamsterului chinezesc.

- ARE UTILIZARI MEDICINALE TRADITIONALE
În medicina tradițională, vanilia este folosită ca afrodiziac, crescând libidoul, sau ca remediu în calmarea durerilor abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. Totodată, s-a pretins că vanilia reduce sau vindecă febra, spasmele și cariile. Mai mult decât atât, vanilia a fost utilizată ca medicament împotriva bolilor nervoase și în ipohondrie sau pentru a stimula sau crește fluxul menstrual.

- ARE EFECT ANTIBACTERIAN
Produsele din vanilie prezintă și proprietăți antibacteriene. Acest lucru poate fi parte din motivul pentru care sunt incluse într-un regim de tratament al herpesului bucal în mod natural.

- REDUCE INFLAMATIA IN CORP
Nu numai că vanilia are potențialul de a reduce inflamația pe un herpes bucal, dar ajută și la reducerea inflamației generale din întregul corp. Inflamația este un pericol serios deoarece este la baza majorității bolilor. Din fericire, știința medicală a început să recunoască impactul masiv al inflamației cronice, iar aceasta este considerată un domeniu emergent în cercetarea îngrijirii sănătății.

În plus față de eliminarea alimentelor inflamatorii din dieta (alimente bogate în zahăr, lactate pasteurizate și carne convențională sunt câteva exemple), poți integra și elemente care reduc activ inflamația care ar putea fi deja prezentă.

- IMBUNATATESTE SANATATEA MENTALA
Vanilia a fost de asemenea folosită pentru reducerea anxietății și depresiei la unii pacienți. Această reacție poate fi în parte datorată proprietăților sale antiinflamatorii.

Inflamația nu afectează doar riscul de boală. Se pare că este responsabilă și pentru unele forme de instabilitate mentală.

Atunci când creierul este stresat într-un fel, fie din cauza unei leziuni, a stresului mental/emotional cronic, a unei infecții sau chiar a unor deficiențe nutriționale, declanșează eliberarea a ceea ce se numesc "citokine proinflamatorii". Citokinele sunt eliberate de sistemul imunitar în răspuns la boală sau alți factori, și ele vin în diferite forme, inclusiv proinflamatorii.

Inflamația obișnuită este o funcție normală a corpului, în timp ce sistemul tău bine creat încearcă să te scape de infecție sau alte daune. Dar când este eliberată prea multă citokină proinflamatorie, corpul tău începe să reacționeze fizic și psihologic, cunoscut sub numele de "comportament de boală".

Acest lucru se observă în unele cercetări privind depresia, unde cercetătorii au găsit citokina proinflamatorie TNF-alfa în cantități mult mai mari la pacienții diagnosticați cu depresie decât la cei care nu au fost.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că vanilina a fost găsită să aibă rezultate antidepresive, și ar putea fi legată de capacitatea sa de a reduce inflamația (deși acest lucru nu a fost menționat în mod specific în acest studiu). Nu foarte șocant, reacția pe care au experimentat-o subiecții a fost la fel de pozitivă ca și reacția lor la fluoxetină, un medicament SSRI comun prescris pentru depresie. Spre deosebire de fluoxetină, care are efecte secundare "comune", inclusiv vise ciudate, durere, vărsături, diaree, simptome de gripă și impotență - și alte aproximativ douăzeci - vanilina nu prezintă efecte secundare în studiile pe animale.

În plus, cercetătorii au observat că "vanilina previne neuroinflamația și neurodegenerarea în sisteme in vitro și in vivo", ajutând la susținerea sănătății creierului.

- S-AR PUTEA SA REDUCA NATURAL FEBRA
Cauți cum să scăpi de febră? Deși o febră ușoară este un semn că corpul dumneavoastră luptă împotriva unei infecții, vanilia a fost un remediu popular de mult timp pentru reducerea febrei în mod natural.

Deși nu există multe studii care să arate în mod specific că acest lucru este eficient, tradiția îndelungată de utilizare sugerează că ar putea funcționa pentru unii.

- SCADE COLESTEROLUL
În studiile preliminare pe șoareci, s-a constatat că vanilina are potențialul de a reduce colesterolul ridicat. Pentru cei care trebuie să-și reducă colesterolul în mod natural și rapid, incorporarea extractului de vanilie în alimente poate fi una dintre opțiunile utile.

ATENTIONARI / RECOMANDARI / EFECTE SECUNDARE

- LUCRURI LA CARE TREBUIE SA FI ATENT CAND DORESTI SA CONSUMI VANILIE
Extractul sintetic de vanilie are informații nutriționale diferite față de extractul natural de vanilie, așa că, dacă cauți beneficiile acestor minerale, este important să rețineți că este posibil ca materialele sintetice să nu le ofere. Unele extracte de vanilie, atât naturale, cât și sintetice, pot conține, de asemenea, zahăr adăugat. Verifică întotdeauna etichetele produselor alimentare pe care le alegi pentru consum. Multe dintre deserturi vor avea cantități mult mai mari de carbohidrați, zaharuri și grăsimi.

- RECOMANDARI CONSUM VANILIE
Cantitatea recomandată în cazul consumului de vanilie depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta consumatorului, starea de sănătate și alte condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina un interval adecvat de cantități de vanilie recomandate. Asigură-te că urmezi instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor. De asemenea, consultă-ți farmacistul sau medicul înainte de a utiliza vanilia.

- EFECTE SECUNDARE
Consumul de vanilie este, în general, sigur, în cantități frecvent întâlnite în alimente. Cu toate acestea, unii oameni sunt alergici la vanilie. De asemenea, acest condiment ar putea provoca dureri de cap și insomnie, în special, persoanelor care lucrează ca producători de extract de vanilie. În ceea ce privește aplicarea vaniliei pe piele, nu există suficiente date pentru a ști dacă vanilia este sigură. Contactul cu pielea poate provoca unor persoane iritații și umflături, inflamații.

Farmasi by Antonela Roman
error: Acest continut este protejat!