INFORMATII SUPLIMENTARE

PRODUSE ANTIBACTERIENE
Dr. C. TUNA

DIFERENTA INTRE BACTERII SI VIRUSURI / CUM NE PROTEJAM

> Exista multiple diferente intre virusuri si bacterii. Acestea se refera atat la dimensiunile lor relative, metodele de reproducere, durata de viata, cat si la rezistenta la interventiile medicale.

CE SUNT BACTERIILE?

O mare parte dintre bacteriile existente sunt inofensive. Ba mai mult, ele fac parte din bariera de protectie a organismului. Altele se dovedesc a fi insa destul de periculoase. Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care sunt mult mai dezvoltate ca virusurile. Bacteriile pot supravietui in absenta unei gazde, se pot misca, respira si reproduce autonom. Ceea ce le face periculoase este marea viteza de inmultire in mediile propice. Un alt pericol il reprezinta toxinele pe care le elibereaza (de exemplu botulismul, care afecteaza sistemul nervos).

BOLILE PROVOCATE DE BACTERII

Bacteriile se fac responsabile de aparitia unor infectii comune ale pielii, precum acneea, otitele, furunculoza etc. Ele se afla de asemenea la baza unor infectii alimentare (salmoneloza) ce se pot dovedi destul de grave daca nu sunt tratate corespunzator. Tot bacteriile sunt insa responsabile de boli grave precum pneumonia, holera sau ciuma.

CUM NE PROTEJAM?

> Ca si in cazul virusurilor, exista vaccinuri care ne pot proteja de o parte dintre aceste infectii: tetanos, tuberculoza etc.
> In cazul in care infectarea se produce, atunci se apeleaza la tratamentul cu antibiotice. Acestea fie omoara bacteriile, fie le impiedica dezvoltarea.
> Unele bacterii sunt foarte rezistente la antibiotice, producand enzime care distrug substantele utilizate in schema de tratament. Un alt aspect neplacut este acela ca le ajuta sa fie din ce in ce mai rezistente.

CE SUNT VIRUSURILE SI CUM ACTIONEAZA?

> Virusurile sunt entitatile infectioase cele mai frecvente. In dezvoltarea lor, depind integral de gazda, adica organismul uman.
> Acestea nu se pot multiplica decat in interiorul unei celule vii.
> Ele patrund in mecanismul unei celule sanatoase si modifica programul celular, pentru a se reproduce si a infecta alte celule.

CE PROVOACA VIRUSURILE?

> Virusurile sunt responsabile de aparitia unor boli relativ usoare, cum ar fi racelile si gripele, precum si afectiuni ca rinofaringitele, hepatita sau gastroenteritele.
> Acestea sunt responsabile si de aparitia bolilor copilariei: rujeola, varicela, rubeola etc.
> Pentru unele dintre aceste boli (gripa), individul se poate proteja cu ajutorul unui vaccin.
> Boli grave ca SIDA sau Ebola nu pot fi insa prevenite prin aceasta metoda si nici nu se bucura inca de tratamente ce au ca efect vindecarea.

CUM NE PROTEJAM?

> Prima arma in lupta cu virusurile de orice tip este sistemul imunitar natural al organismului.
> Uneori, aceasta forma de aparare este insuficienta, iar individul trebuie sa apeleze la un vaccin tintit. Un fel de „vaccin natural” este chiar suportarea bolii in sine.
> Alte virusuri, precum cele responsabile de aparitia gripelor sezoniere necesita vaccinare anuala. Acestea sufera modificari constante, iar noile generatii de vaccinuri trebuie sa se muleze acestor schimbari.

PROTECTIA DE MOMENT

> Indiferent ca este vorba despre bacterii sau despre virusuri, o protectie la indemana tuturor este spalatul pe maini cu sapun din abundenta sau folosirea produselor antibacteriene concepute special pentru a inlatura aceste entitati infectioase, de pe maini, corp in general sau de pe orice suprafata cu care noi avem contact.
> Spre deosebire de alte produse de pe piata, Farmasi va ofera o gama naturala care nu ataca bariera de protectie a pielii, din contra o protejeaza datorita glicerinei existenta si lipsei triclosanului.
> Pentru fabricarea lor s-a folosit alcool etilic denaturat pentru uz cosmetic si sunt testate dermatologic de laboratoare internationale.

Farmasi by Antonela Roman
error: Acest continut este protejat!